Verse maïs in aanbod !

De zomer mag dan voor velen al een poosje het land uit zijn, toch gaat de natuur zijn gewone gang. In de lente geplant en nu volop geoogst. Zo vindt je dezer dagen op onze markten lekkere, gezonde en verse maïs van bij ons (ook al komt het product oorspronkelijk uit Mexico). Lekker bij verse salades, en het geeft alvast een exotisch tintje aan uw barbecue. Voor 10 kolven betaal je slechts 3 euro op onze markt !

Maïs komt dus oorspronkelijk uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Pas rond 1492 werd deze plant, afstammeling van grassen, door Christophel Columbus via Spanje tot bij ons ingevoerd.

Mais is rijk aan kalium, fosfor, magnesium, ijzer en vitamine B1 (foliumzuur). Naast het feit dat het product als belangrijke veevoeder geldt, kan het dus ook in onze dagelijkse keuken zijn rol spelen inzake gezonde voeding !

Suikermais kun je koken, grillen, roosteren, etc. Je kunt de korrels apart eten maar net zo goed met kolf en al bereiden. Om ze te reinigen verwijder je de buitenste schutbladeren. Met enkele schutbladeren er nog aan blijven de korrels tijdens het koken smakelijker en de kolven langer warm. Je kunt de kolven in een pan met een laagje van ongeveer 2 cm water aan de kook brengen. Voeg geen zout toe aan het water, dat maakt de korrels taai. Stoof – met het deksel op de pan – de kolven gaar in ca. 30 minuten. Je kan ze daarna ook nog even grillen op de BBQ, waardoor ze een mooi gouden kleurtje krijgen. Smakelijk!