KUREGEM. GOED NIEUWS
Dirk De Caluwé is gepassioneerd door Kuregem en zijn passie is op z'n zachtst gezegd heel aanstekelijk. Hij gidst vaak groepen in de buurten van de wijk Kuregem.
Dirk bracht eerder al een interessant boek uit met heel wat informatie over de historiek van deze wijk. Nu is het tweede boekdeel klaar: 'Kuregem, Goed Nieuws'. De invalshoek is ook verschillend, want nu heeft hij het meer bepaald over inkomen, tewerkstelling, onderwijs, opleiding, wonen, gezondheid, leefomgeving, cultuur en vrije tijd. Warm aanbevolen.
In elke buurt zijn er wel interessante personages om over te schrijven. Ook zo in Kuregem dus, waar één persoon zeker en vast in het oog springt: Dirk De Caluwé. U herkent hem snel aan zijn lange baard die eigen is aan moslims. Dirk ziet u ook nooit zonder zijn vouwfiets. Hij is een echte stadsluis, die zich graag onder het volk mengt. Eens met Dirk aan de praat bent u er door aangestoken: de gemoedelijkheid in persoon.
Vorig jaar vertaalde zijn passie voor Kuregem zich in een boeiend werk over de wijk. Dit eerste boekdeel kan u hier in pdf-versie lezen. Hij schetst er de historische context van de wijk in, en geeft daarnaast ook een overzicht van erfgoed en musea in Kuregem.
Inmiddels zijn we een jaar verder, en ook een nieuw boekdeel rijker: "Kuregem, Goed Nieuws". Op vrijdag 18 januari stelt Dirk zijn tweede boekdeel voor in Curo-Hall, vanaf 17u.
De wijk Kuregem maakt deel uit van de westelijke eerste kroon, gelegen aan het kanaal, met uitlopers richting Noord- en Zuidstation. In deze zone –ook wel de Brusselse banaan of croissant genoemd– zijn de kinderen talrijk, is er een sterke oververtegenwoordiging van jongeren in het beroepsonderwijs, zijn inkomens laag, groene ruimten en de privétuinen zeldzaam, en is de omgeving weinig gewaardeerd.
Naarmate de socio-economische omstandigheden ongunstiger zijn, zijn ook de sociale basisrechten –het recht op inkomen, werk, onderwijs, wonen, medische verzorging en cultuur– van een steeds groter wordend deel van de bevolking niet meer gegarandeerd. Deze publicatie schetst deze facetten en brengt de talrijke organisaties mee in beeld die opkomen voor de basisrechten voor de Kuregemse bevolking.
Realia: 48 blz., gekleurde kaft, geïllustreerd met foto’s en kaarten. Verkrijgbaar in het Nederlands en in het Frans. Een uitgave van Infor-Femmes, Beeldenstorm, MAKS, Het Zuiden in Zicht, Oxfam-Wereldwinkel Heist-Goor-Hulshout, Intal-ICS Heist-op-den-Berg, Samenlevingsopbouw Brussel en Tochten van Hoop Brussel.
Met de steun van Abattoir, Atrium Kuregem en Zuid, gemeente Anderlecht, Gillis, huisvandeMens Brussel, VGC en Fédération Wallonnie-Bruxelles.
Bestellen kan via dirkdca@gmail.com of 0484 916 252. Prijs : 8,95 euro inclusief verzending.
Je kan deze publicatie in Anderlecht ook bekomen aan 5,00 euro in het Nederlands en het Frans:
Infor-Femmes, Clemenceaulaan 23
Cosmos, Dr. De Meersmanstraat 14
Les Goujons, Grondelsstraat 59
Enkel in het Nederlands:
De Rinck, Dapperheidsplein 7
Bibliotheek, Sint-Guidostraat 97
Enkel in het Frans:
Bibliothèque de l'Espace Maurice Carême, Kapelaanstraat 1-7
De publicatie is ook te koop bij Passa Porta en de Standaard Boekhandel te Brussel.