Slachthuizen

De installaties en de accomodatie van onze slachthuizen behoren tot de modernste in hun soort. Vandaag beschikt het slachthuis over één slachtlijn voor grootvee (runderen, paarden, kalveren, schapen en hertachtigen).

Jaarlijks worden hier zo’n 230.000 dieren geslacht, omzeggens 2 à 3% van alle geslachte dieren in België (tegenover 14% in 1934). Hier wordt ook ritueel geslacht voor de Moslims en voor de Joodse gemeenschap.

Een traditie van kwaliteit

Hier is het eigenlijk allemaal mee begonnen; het verhandelen en slachten van dieren, en het versnijden en verkopen van kwaliteitsvlees. Na meer dan honderd jaar is het “slachthuis van Anderlecht” zoals het in de volksmond heet, uitgegroeid tot een centrum waar u meer dan 40 gedreven specialisten, die bijna letterlijk met hun sector vergroeid zijn, onder één dak kan terugvinden. De slachtlijnen en de installaties van de versnijders worden voortdurend vernieuwd en niet zelden met zware bijkomende investeringen up-to-date gehouden. Ook op het vlak van hygiëne worden de strengste normen gehanteerd.

Kent u de uitdrukking: "Dat varkentje is gewassen?"

Misschien eerst en vooral dit duidelijk maken, en dat mag misschien gek klinken, maar "respect voor het dier" dragen wij hoog in het vaandel. Zo kijken wij bijvoorbeeld streng toe op de omstandigheden waarin een dier gefokt werd, de kwaliteit van het voedsel en het onderdak dat het kreeg, evenals de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeurde. Maar eens de dieren bij ons binnen zijn, worden die ook op een zo correct mogelijke manier behandeld. Varkens worden gescheiden van het andere vee, en wel om heel specifieke redenen.

Technische verschillen tussen de twee lijnen

Het slachten van varkens is een nat proces: de dieren worden na het slachten "gebroeid" (ondergedompeld in water van 62°C, om de haren los te weken, daarna gebrand en geborsteld). Varkens worden immers niet gevild. Indien er geen afdoende scheiding zou zijn, zou de waterdamp van een varkenslijn de runderkarkassen kunnen contamineren.
Al deze operaties samen nemen ongeveer 80% van de slachtruimte in. Het vervolg van het proces verloopt zoals bij runderen of schapen, waar de huid vlak na het slachten wel verwijderd wordt. Ook de omvang van de dieren, en de gebruikte appartuur zijn zeer verschillend.

U wenst één van deze twee bedrijven te contacteren? Klik hier.