Abattoir onthaald op Paleis door Koning Filip

Naar jaarlijkse gewoonte offreert de vzw Handelaars uit de wijk Kuregem een Paaslam aan de Koninklijke Familie. Vandaag was het voor het eerst Koning Filip die onze delegatie verwelkomde in zijn Paleis. 

Onder begeleiding van burgemeester Eric Tomas en Voorzitster Karin Blancke nam de 12-koppige delegatie een lam mee van 16kg, gekweekt door Eddy en diens zoon Baptist Bucquoye (Abaco). Havian zorgde voor gekoeld transport en vakkundig advies voor het keukenpersoneel! De delegatie bestond uit enkele bestuurders van Abattoir nv en vzw Cultureghem. Maar ook enkele personeelsleden van Abattoir konden dit uniek moment bijwonen onder brede persbelangstelling (zie foto).

Het is voor het eerst dat ons de eer te beurt valt om dit Paaslam te mogen overhandigen aan Zijne Majesteiten Filip en Mathilde, Koning en Koningin der Belgen sinds 21 juli 2013. Ruim dertig jaar geleden is uit het toenmalige Feestcomité van de Slachthuizen en Markten van Anderlecht een VZW opgericht om de belangen van de wijk Kuregem te verdedigen op socio-economisch gebied. 
 
Deze VZW werd opgericht naar aanleiding van het feit dat tijdens de receptie van 25 maart 1983, bij overhandiging van het paaslam aan wijlen Koning Boudewijn, zijne Majesteit vroeg aan de burgemeester van Anderlecht H. Simonet hoe het gesteld was met de toekomst van de slachthuizen. Dit wou de burgemeester toen enkel onder vier ogen met de Koning bespreken. De verwondering bij de delegatie was toen zeer groot en al vlug begrepen zij dat de gemeente Anderlecht, stilzwijgend had beslist om de Gemeentelijke Regie van Slachthuizen en Markten te sluiten op het einde van dat jaar. Nog hetzelfde jaar werd met 160 stichtende aandeelhouders de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht opgericht (nu actief onder de benaming Abattoir nv) en nam zij de activiteiten van de gemeente over en voorkwam het verdwijnen van het slachthuis en de markten in de wijk Kuregem. 
 
Het lam van Texels-Swifters ras is 3,5 maanden oud en werd gekweekt door Eddy Bucquoye, uitbater van het slachthuis te Anderlecht, en diens zoon Baptist, beiden afkomstig uit Pollinkhove (West-Vlaanderen). Het lam woog levend 32 kg en werd geslacht te Anderlecht met als vleesstempel ‘EG1’. Het lam werd mooi gegarnierd worden door Marc Landuyt, Voorzitter van de Vlaamse Koninklijke Beenhouwersbond van België. Het slachthuis van Anderlecht draait dus nog steeds op volle toeren. Het is en blijft ’s lands oudste en belangrijkste vleescentrum, waar men vakmanschap hoog in het vaandel draagt.