Persbericht "Korte voedselketen is belangrijk !"

In haar communiqué van 8 maart ll. meldt het FAVV dat er in één van de 17 beenhouwerijen van de FOODMET producten met mogelijk risico zijn aangetroffen, afkomstig van vleesbedrijf VEVIBA uit Bastogne. ABATTOIR nv, de uitbater van de FOODMET én van het slachthuis van Anderlecht, betreurt deze situatie en prijst het werk dat geleverd werd door de diensten van het FAVV...

De betrokken beenhouwerij, onze huurder, is al jaren klant bij VEVIBA, maar is nu het grootste slachtoffer in deze fraudezaak. We wijzen erop dat het overgrote deel van de andere beenhouwerijen beleverd worden van vers vlees vanuit het slachthuis van Anderlecht. Spijtig genoeg valt het niet te vermijden dat enkele beenhouwerijen toch vlees bijkopen in andere slachthuizen. We wijzen hen nochtans voortdurend op het belang van de korte voedselketen en de transparantie én de service die wij hen kunnen bieden als ‘publiek’ slachthuis op de site van ABATTOIR. Bovendien creëren wij werkgelegenheid in Brussel door het inrichten van deze ambachtelijke activiteiten.

Het betreft voorlopig een alleenstaand geval (er is sprake van een levering van slechts 60kg verdacht vlees !). Toch had het gehakt vlees nooit in de keten van de menselijke consumptie mogen terechtkomen, waarvoor VEVIBA alle verantwoordelijkheid draagt.

We willen daarom nogmaals onderlijnen dat het vlees, hier in Anderlecht geproduceerd, in geen enkel opzicht in opspraak is gekomen in deze fraudezaak. Vlees dat  niet geschikt is voor menselijke consumptie gaat bij ons via gescheiden afvalstromen naar erkende afvalverwerkende bedrijven.

Vanuit ABATTOIR nv vertrekt dagelijks vers vlees naar tal van beenhouwerijen en grootkeukens in de Brusselse Hoofdstedelijke regio. De beenhouwerijen van de FOODMET hebben fors geïnvesteerd in 2015 om van hun zaak een top-beenhouwerij te maken en ze voldoen in alle opzichten aan de wettelijke voorschriften. Het FAVV voert er frequent controles uit. Omwille van de kwaliteit én de sfeer, maar ook voor de voordelige prijzen, komen wekelijks meer dan 100.000 klanten hun inkopen doen bij ABATTOIR en dit al vele jaren lang. De markt is open van 7u tot 14u, elke vrijdag, zaterdag en zondag.

 

Voor bijkomende info, gelieve contact op te nemen met ons op het nummer 02/521 54 19 of per mail