"Mijn favoriete markt" boodschappentas

Onlangs werd gestart met de verkoop van herbruikbare boodschappentas en katoenen netjes. Deze dienen, onder andere, als alternatief voor de plastiek zakjes, die weldra zullen verdwijnen. Onze tactiek bestaat erin om dit verbod geleidelijk in te voeren, met respect voor de belangen van onze handelaars ! In een tweede fase zal, indien nodig, ook repressief opgetreden worden. De groenten- en fruithandelaars zijn de enige maktkramers die nog niet onder het verbod vallen, maar daar komt vanaf deze maand dus verandering in, voorlopig alleen op de vrijdagmarkt. Vanaf 1 november voeren we het verbod ook in op de zaterdagmarkt. Tegen 1/1/2017 zullen plastiek zakjes op AL onze markten verboden zijn...

Zo zijn we dus op vrijdag 9 september gestart met een infostand, waar we onze herbruikbare boodschappentas en katoenen netjes verkochten aan één euro per stuk. De handelaars kunnen deze eveneens aankopen per doos van 100 stuks. Onze campagne kende alvast veel bijval en onze aanwezigheid op de vrijdagmarkt ging niet onopgemerkt voorbij !

Collectmet, onder leiding van Jacky, zorgde voor een extraatje door gratis soep en ander lekkers te verdelen onder de bezoekers (met dank aan Cultureghem voor het ter beschikking stellen van hun kookkar). Al wie een herbruikbare tas of een katoenen netje kocht, kreeg gratis fruit mee, als bedanking. Een leuk idee van Mohamed Ibrir om de problematiek van het plastiek afval onder de aandacht te brengen bij de klanten én bij de marktkramers. En geloof ons, de reacties waren ronduit positief ! Veel klanten lieten zich entoesiast uit over dit initiatief. In Marokko geldt dit verbod immers al even. Dus waarom zou de grootste markt van België dit niet kunnen waarmaken?

De stand zal heel de maand september op vrijdag nog te vinden zijn ter hoogte van inkom 1 van de Kelders. Vanaf oktober vind je ons ook op de zaterdagmarkt. Vanaf 1 januari volgend jaar is het dus helemaal gedaan met plastiek zakjes ! Voor vers vlees en vis wordt wel nog uitzondering toegestaan.